Advertentie

Artikel

Zo bouw je een huis in Minecraft

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Minecraft draait om een eenvoudig concept: je bouwt een schuilplaats en verdedigt die. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Voor veel mensen is Minecraft een mysterie. Je hebt er wel over gehoord, maar je weet eigenlijk niet wat het nu precies is en waarom zoveel mensen het spelen. Er zijn vele tutorials die je van allerlei complexe zaken over het spel uitleggen, maar laten we eerst bij de basis beginnen. Waarom is het zo belangrijk om een huis te bouwen in Minecraft?

Zo bouw je een huis in Minecraft

Veiligheid boven alles

Minecraft is eigenlijk een reusachtige driedimensionale wereld waarin dag en nacht elkaar afwisselen. Zolang de zon aan de hemel staat, is het veilig. Maar wat gebeurt er als het donker wordt? Dan gaan de monsters uit het bos op zoek naar jou…

Om jezelf te beschermen tegen de monsters, is het zaak om zo snel mogelijk een huis te bouwen. Om verder te komen in het spel, moet je je eerst veilig voelen. Minecraft heeft verschillende spelmodi. Naast de competitieve modus waarin je speelt tegen de klok is er ook een creatieve modus.

In deze modus heb je vrij spel met alle materialen en objecten. Het is handig om alle middelen te ontdekken en te leren hoe je deze op de beste manier gebruikt. Het is dan ook aan te raden om in deze modus (zonder vijanden) te beginnen om het spel en het bouwen onder de knie te krijgen.

Bereid je voor

Open je inventaris en blader door de verschillende vakken. Je vindt er allerlei soorten houwelen en stenen. Door crafting combineer je verschillende objecten om zo complexere objecten te krijgen.

Omdat je in de creatieve modus speelt, hoef je je nergens druk over te maken. Je hebt alles wat je nodig hebt om een eenvoudig huis te bouwen. Gebruik je materiaal in je eigen tempo en zonder beperkingen.

Speel je echter in de survival-modus, dan heb je weinig tijd om na te denken over de looks van je huis. Je moet zo snel mogelijk een grot graven en de nacht doorbrengen in de kou.

Nu er niemand achter je aan zit, kun je rustig gaan bouwen. Dit heb je nodig: hout, glas, een deur (van ijzer of hout), een bed, grind, trappen of ladders. Dit is genoeg om een schuilplaats te bouwen.

Deze materialen zijn ook voor handen als je een paar uur bezig bent in de survival-modus. Je zult dan wel middelen moeten verzamelen en een oven gebruiken om de materialen te verkrijgen.

De basis

Eerst kies je een plek op de kaart waar je je huis wilt bouwen. Dan begin je met werken. Verwijder onkruid en maak de ondergrond waterpas. Nu heb je een overzicht van de ruimte die je huis zal innemen.

Denk vooral niet te groot: het is in eerste instantie belangrijk dat je snel leert bouwen, dat komt je later goed van pas in de survival-modus. Bouw je een te groot huis, dan verlies je kostbare minuten.

Voor een goed huis gebruik je gewoon een rechthoekige omtrek. Een rechthoek van 12×8 blokken is meer dan prima. Gebruik het hout voor de omlijning en bouw daarna de muren en de vloer. Vijf blokken is een goede hoogte voor de muur, net groot genoeg om niet benauwd aan te voelen.

Je vloer kun je maken van verschillende materialen: natuursteen, baksteen of hout. Hout komt in meerdere tinten, maar steen is weer meer geschikt voor kastelen. Maar denk niet al te lang na over de looks van je onderkomen, het is bijna donker en het dak moet er nog op. Sluit je huis af met behulp van hout.

Goedemorgen, tijd om aan het werk te gaan!

Nu is het tijd voor de afwerking en de details. Maak ramen, deuren en trappen om toegang te krijgen tot het dak van het huis. Vraag je je af waarom je überhaupt ramen en een deur nodig hebt, als alles toch binnen enkele seconden gebouwd is?

De ramen laten licht in je huis en je kunt er door naar buiten kijken om te zien of er monsters zijn.  De deur is nuttig in gevaarlijke situaties waarbij je je naar huis moet haasten. Zodra de deur achter je in het slot valt, ben je veilig voor de creepers. Da’s toch prettiger dan een muur afbreken en vervolgens weer op te bouwen terwijl zo’n groene engerd in je nek staat te hijgen.

Om een nog beter overzicht over je omgeving te krijgen, is het ook handig om een trap in je huis te bouwen zodat je toegang krijgt tot het dak. Gebruik hiervoor een ladder die je aan de muur bevestigd.

Op het dak monteer je een hek en vervolgens hoef je alleen maar lekker te gaan zitten om van het uitzicht te genieten en de vijand in de gaten te houden.

Steek het vuur aan en geniet van je huis

Het is je gelukt. Je huis is klaar en je kunt veilig gaan slapen. Steek de fakkels aan en geniet. Je hebt nu in minder dan 30 minuten een veilig onderkomen gebouwd.

Wellicht ten overvloede: deze tips zijn niet bedoeld voor gevorderde spelers. Het is een gids voor mensen die nog maar net beginnen met Minecraft.

Ook interessant:

Afbeelding: fonte